пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

Ментальні карти для вивчення іноземної мови

Оскільки я вчуся на перекладача, хотілося б сказати декілька слів по використанню ментальних карт для вивчення іноземних мов. Це один з найпростіших і надійних способів підвищити віддачу від вивчення мови (і одночасно засвоюваність текстів).

Розглянемо варіант для тих, хто володіє мовою на початковому та середньому рівнях (хоча метод діє і для "продвинутих").

Отже, розбийте текст на абзаци, пронумеруйте їх і з кожним абзацом зробіть наступне:
1. Помістіть в центрі карти порядковий номер абзацу.
2. Намалюйте головні гілки, що розходяться від центру - порядкові номери речень в абзаці (короткі речення об'єднуйте з найближчими за змістом).
3. Тепер від кожної гілки, що позначає речення, намалюйте підгілки - слова речення. Закінчивши малювати гілку з реченням, організуйте в ній слова за змістом - наприклад, головними гілками можуть бути підмет або присудок, а від них уже відходити пов'язані з ними слова (дивіться приклад нижче).
4. Для кожного слова напишіть переклад, користуючись словником (наприклад, за допомогою Google-перекладача). Там же бажано прослухати, як це слово звучить.

Приклад: ментальна карта першого абзацу
казки братів Грімм "Чотири вправні брати" (Die vier kunstreichen Bruder).

Початковий текст:

Ментальна карта:

Як видно з цієї карти, навіть один абзац тексту містить набагато більше інформації, ніж нам здається.

Що з цим робити далі?

Насправді, головну частину роботи ви вже виконали. На виході ви маєте набір ментальних карт, кожна з яких не просто перераховує використовувані в тексті слова, а й візуалізує їх в смисловому і тематичному контексті, тим самим значно підвищуючи їх запам'ятовуваність.

Кілька зауважень

Читання - найпростіший спосіб вивчення мови, який є в нашому розпорядженні. Однак проблема в тому, що для читання на іноземній мові потрібне певне зусилля.

Ментальні карти, як це не парадоксально, виявляються тут не додатковим навантаженням, а, навпаки, засобом її зниження. Візуалізація змісту тексту допомагає уповільнити читання, тим самим даючи нам перепочинок, і одночасно переключити увагу з уявного відтворення тексту на його візуальну фіксацію, що набагато легше. Крім іншого, це усуває необхідність постійно тримати зміст тексту в голові - ми завжди можемо згадати, на чому зупинилися.

Хтось може заперечити, що можна просто виписувати нові слова в процесі читання без жодних ментальних карт. Тут є один тонкий момент. Наша пам'ять влаштована так, що інформація запам'ятовується в контексті. Якщо ми намагаємося запам'ятовувати нові слова у відриві від контексту, то у нас низькі шанси на успіх. Створення ментальної карти - це фіксація контексту, каркаса, на який легко нанизуються нові слова.

Навіть в невеликому тексті міститься величезна кількість інформації. Вся задача - в тому, щоб її звідти витягти, а не проскочити мимо. І ментальні карти в цьому допомагають чи не найбільше за всі інші методи.

Примітка. За основу взята дана стаття. В тому числі, там є алгоритм побудови та приклад ментальної карти для "продвинутих".

1 коментар: